Založ si blog

Recenzia – V. E. Frankl – Napriek všetkému povedať životu áno

K dielu Viktora E. Frankla „Napriek všetkému povedať životu áno“, ako aj k jeho konceptu logoterapie, som sa dopracoval celkom náhodne – cestou do talianskych Álp, čítajúc motivačnú knižku s úvahami o zmysle života podľa japonskej ľudovej filozofie Ikigai. Čo-to som už pochytil o psychoanalýze či humanistickej filozofii, ale liečba zmyslom – logom, mi bola donedávna úplne neznáma.

Autor pútavo vykresľuje jeho osobné strasti v koncentračnom tábore, i to, ako sloboda zvoliť morálne správne konanie dáva ľudskej existencii opodstatnenie aj v tých najhostilnejších podmienkach. Nešetrí pritom ani sebakritikou, nestavia seba samého do roly hlavného hrdinu či sprostredkovateľa mravných hodnôt, ale vyzdvihuje prostého človeka ochotného niesť kríž svojich trápení.

Za najzásadnejší pokladám objav, že ľudská psychika nezodpovedá rozšírenému Freudovmu obrazu – nie sme vo svojej podstate sebeckí a nehľadíme iba na naplnenie vlastných fyziologických a mentálnych potrieb. To, čo poskytuje našej duši uspokojenie v akejkoľvek chvíli, je možnosť vybrať si dobro i v ohrození života a schopnosť žiť v súlade s vlastným svedomím.

Z perspektívy mladého človeka je mi tiež sympatická idea, že svoje životné poslanie si nevyberáme, ani ho netvoríme a vonkoncom sa oň nemusíme krvopotne usilovať. Ono je totiž každému vopred dané a je našou úlohou, aby sme sa naň spytovali a každodenne ho poznávali. Samotná cesta k logu -zmyslu života, je tak studnicou nekonečnej útechy.

Domnievam sa, že tvorba Viktora Frankla kontrastuje s duchom súčasnej doby – nie je to egoizmus a konzum, ale pokora a ochota prijímať trápenie, ktorá skutočne oslobodzuje ľudskú dušu. V ére presýtenia šarlatánskymi rečami o dôležitosti sebavedomia a úspechu, tak radšej odporúčam siahnuť po slovách tohto všestranne nadaného, no skromného Viedenčana, ktorý potvrdzuje vierohodnosť diela, ktoré zanechal, svojou trpkou skúsenosťou.

Úpadok (nielen) slovenskej politiky

20.04.2024

Zhrubli sme. Rešpekt a súcit sa vytrácajú práve odtiaľ, kde sú najviac žiaduce – z verejného diania. Predstavitelia štátu už dávno nie sú páni v kravatách, ktorí by si držali svoj jazyk na uzde a starostlivo vyberali slová, ktoré adresujú spoločnosti. Namiesto toho si osvojujú slovník nehodný i tej najpodradnejšej krčmy, osočujú a urážajú iných, no dávajú [...]

Klimatická kríza

02.08.2023

Tohtoročné leto je najhorúcejším v celej histórii merania. Následky klimatických zmien sú naprieč svetom pozorovateľné v požiaroch, suchách a záplavách. Aj napriek tomu ale existenciu globálneho otepľovania niektorí spochybňujú alebo ju úplne popierajú. Vedecké štúdie však potvrdzujú, že smerujeme k deštrukcii životného prostredia s katastrofálnymi dopadmi na [...]

Sebeckosť vs. spolupráca

25.07.2023

Kríza samoty a nárast duševných porúch sú nesmierne závažnými problémami tejto doby. Hlavnou príčinou je zhubné zmýšľanie, ktoré upredňostňuje konkurenciu, ziskuchtivosť a súťaživosť pred súdržnosťou a spoluprácou. Už odmala nás učia, že nie sme rovnocennými partnermi, ale rivalmi, či už na pracovisku alebo v osobnom živote. Pretláčajú nám konzumný [...]

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.

Rusko Iževsk škola streľba

Študent v Čeľabinsku zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyroch zranil

16.09.2024 18:07

Putin označuje takéto incidenty za importované zo Spojených štátov a vinu pripisuje globalizácii.

adam005

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 3900x
Priemerná čítanosť článkov: 975x

Autor blogu

Kategórie