Založ si blog

Spoločnosť potrebuje jednotu a zmierenie

Nie je žiadnym tajomstvom, že slovenská verejnosť je hlboko polarizovaná na ideové tábory, ktoré si nevedia prísť na meno. Tento národ potrebuje spoluprácu a súdržnosť ako soľ, no verejný diskurz ovládla nevraživosť, netolerancia, arogancia a neochota vzájomne sa počúvať. Z politiky sa vytráca profesionalita a dobré mravy, dianie v našom zbore zákonodarcov neraz pripomína telenovelu poslednej cenovej kategórie. Diskusia o veciach verejných sa už nezaobíde bez emócii, chýba v nej hlas umiernenosti a zdravého rozumu, ktorý by prihliadal na obe strany a oponenti vôbec nie sú schopní prehodnocovať svoje postoje a hľadať názorové prieniky. Hľadíme povyšenecky na tých, s ktorými nesúhlasíme a domnievame sa, že o našich hodnotách nemožno s nikým diskutovať a akokoľvek ich spochybňovať. Kritické uvažovanie je ale základným pilierom demokracie. Nejestvuje nič také, ako jedna objektívna Pravda s veľkým „P“, ktorú si toľkí nárokujú, ale len osobná mienka každého z nás. Protagoras vyslovil myšlienku, že pravdivým je to, čo uzná ľudský rozum za vhodné, teda, že „mierou všetkých vecí je človek“. Preto je nevyhnutné svoj pohľad na svet podrobovať kritike a konfrontovať ho s inými postojmi.

Je dôležité, aby politika štátu viedla k naplneniu potrieb a spokojnosti všetkých jeho obyvateľov. Konanie štátnika musí byť v záujme každého občana bez výnimky. Preto je potrebné, aby sa na politickú scénu vrátila empatia a súcit. My, obyvatelia tejto krajiny, sme skutočne rôzni. Ale všetci sa snáď zhodneme na tom, že na dôstojný život má nárok každý z nás.

Nemám zatiaľ favorita v prezidentských voľbách, no je mi sympatický jeden z aktuálnych volebných sloganov „Slovensko potrebuje pokoj“. Hoci už teraz viem, že kandidáta, ktorý horeuvedené motto používa, vo voľbách nepodporím, uznávam, že pokoj od osočovania, konfliktov a vzájomného hanobenia neúprosne potrebujeme. Dúfajme, aby si budúca hlava štátu, nech už ňou bude ktokoľvek, vzala toto heslo k srdcu a tento pokoj sa stal realitou.

Úpadok (nielen) slovenskej politiky

20.04.2024

Zhrubli sme. Rešpekt a súcit sa vytrácajú práve odtiaľ, kde sú najviac žiaduce – z verejného diania. Predstavitelia štátu už dávno nie sú páni v kravatách, ktorí by si držali svoj jazyk na uzde a starostlivo vyberali slová, ktoré adresujú spoločnosti. Namiesto toho si osvojujú slovník nehodný i tej najpodradnejšej krčmy, osočujú a urážajú iných, no dávajú [...]

Nenávisť nie je legitímny nástroj volebnej kampane

25.02.2024

Takéto správanie absolútne nie je akceptovateľné. Akýkoľvek politik, hoci s ním môžeme hlboko nesúhlasiť, si nezaslúži byť terčom homofóbnych útokov. Nepotrebujeme skrytých homofóbov a fejkových demokratov, ale osobnosti, čo si ctia ľudskú dôstojnosť a práva človeka. Mať rešpekt voči konkurentovi znamená viesť s ním slušnú diskusiu, nie ho dehonestovať [...]

Klimatická kríza

02.08.2023

Tohtoročné leto je najhorúcejším v celej histórii merania. Následky klimatických zmien sú naprieč svetom pozorovateľné v požiaroch, suchách a záplavách. Aj napriek tomu ale existenciu globálneho otepľovania niektorí spochybňujú alebo ju úplne popierajú. Vedecké štúdie však potvrdzujú, že smerujeme k deštrukcii životného prostredia s katastrofálnymi dopadmi na [...]

paríž, police, OH

Polícia v prvý deň olympijských hier v Paríži zmarila protest proti zmene klímy

27.07.2024 15:48

Aktivisti plánovali obsadiť most Pont des Arts cez Seinu, kde sa len pár hodín predtým konal otvárací ceremoniál olympijských hier.

gaza, izrael, palestína

Izraelské nálety zasiahli v Pásme Gazy školu slúžiacu ako úkryt, zahynulo najmenej 30 ľudí

27.07.2024 15:16

Nálety sa udiali v čase, keď sa izraelskí vyjednávači pripravovali na stretnutie s medzinárodnými sprostredkovateľmi, aby prediskutovali navrhované prímerie s Hamasom.

Gare du Nord / Železničná stanica /

Vlaky vo Francúzsku majú stále meškanie, návrat do normálu sa čaká v pondelok

27.07.2024 13:47

Vlakové spojenia medzi Parížom a Nemeckom sa po podpaľačských útokoch podarilo obnoviť.

Orbán

Orbán: Pripravme sa na to, že Ukrajina sa nestane členom EÚ, ani NATO

27.07.2024 13:20

Maďarský premiér podotkol, že v rusko-ukrajinskej vojne majú obe strany brutálne straty, no napriek tomu sa nechcú dohodnúť.

adam005

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 4289x
Priemerná čítanosť článkov: 858x

Autor blogu

Kategórie